Category Archives: Tips

Kelebihan Berniaga Online Menggunakan Platform Shopee

belajar guna shopeeZaman sekarang ni, hampir semua orang memilih untuk membeli secara online. Bukan apa, dengan hanya “browse” website Shopee atau app Shopee, anda dapat lakukan jual beli dengan hanya klik dan lepak santai dirumah sahaja. Ada cara mudah, pasti kita akan pilih cara mudah kan?

Tak perlu lagi untuk keluar rumah, start enjin kereta, pergi dari satu kedai ke satu kedai untuk survey dan compare harga. Mudah kan dunia sekarang ni? Itu merupakan salah satu daripada kelebihan yang ada pada Shopee. Baca lagi >>

Artikel ini ditulis oleh saudara Nik Thoha. Beliau ialah seorang penulis blog dan juga seorang usahawan internet sepenuh masa. Anda boleh follow beliau di Instagram @NikThoha

5 Kesilapan Yang Biasa Dilakukan Oleh Usahawan Semasa Close Sale Melalui Whatsapp

Platform whatsapp adalah tempat paling popular dikalangan usahawan internet Malaysia untuk close sale pelanggan selain dari facebook messenger dan juga instagram direct message.

Namun begitu proses close sale melalui whatsapp tidaklah semudah ABC dan ramai usahawan terlepas pandang melakukan kesilapan-kesilapan kecil yang merugikan dan menyebabkan pelanggan tidak jadi membeli produk mereka. Baca lagi >>

Artikel ini ditulis oleh saudara Nik Thoha. Beliau ialah seorang penulis blog dan juga seorang usahawan internet sepenuh masa. Anda boleh follow beliau di Instagram @NikThoha

3 Cara Untuk Kekalkan Pelanggan Setia Yang Sentiasa Ingat Kepada Anda

3-cara-untuk-kekalkan-pelanggan-setia-yang-sentiasa-ingat-kepada-andaPelanggan setia yang beli berulang kali dengan kita sangat penting untuk bisnes jangka masa panjang. Apabila ada pelanggan setia, kita tidak perlu mengeluarkan kos yang banyak seperti kita buat iklan fb ads untuk mendapatkan seorang pelanggan baru. Pelanggan yang setia adalah mereka yang sanggup berbelanja lebih dari sekali untuk membeli produk kita. Sama ada repeat order produk yang sama ataupun beli produk berbeza yang kita jual.

Untuk mendapatkan pelanggan yang setia tidak susah. Kita perlu tahu bagaimana untuk menambat hati mereka. Dalam bisnes online hari ini, kita tidak perlu bersemuka dengan pelanggan tapi hubungan komunikasi adalah sangat penting sama ada melalui facebook, instagram, whatsapp, email atau apa saja platform online yang kita gunakan. Baca lagi >>

Artikel ini ditulis oleh saudara Nik Thoha. Beliau ialah seorang penulis blog dan juga seorang usahawan internet sepenuh masa. Anda boleh follow beliau di Instagram @NikThoha

7 Tip Atasi Perasaan Takut Berniaga

7-tip-atasi-perasaan-takut-berniagaBiasanya perasaan takut berniaga berlaku kepada mereka yang baru pertama kali berniaga. Jika dah lama berniaga, perasaan takut tu akan berkurangan. Kalau nak ikutkan apabila kita buat bisnes online, kita tidak perlu pun berhadapan dengan  orang lain secara bersemuka.

Tapi perasaan takut tu boleh datang apabila kita rasa rendah diri kerana tidak pandai berniaga. Kita takut apa yang orang lain fikirkan. Apa yang kawan kita kata jika mereka lihat kita promote iklan pada facebook atau instagram kita. Itu contoh beberapa faktor yang menyebabkan kita takut berniaga. Baca lagi >>

Artikel ini ditulis oleh saudara Nik Thoha. Beliau ialah seorang penulis blog dan juga seorang usahawan internet sepenuh masa. Anda boleh follow beliau di Instagram @NikThoha